21 januari 2011
ED 14 januari 2011 Actievere rol Brabant in erfgoed
Bewoners van de Bergen in Eindhoven hebben wel degelijk inspraak in de planvorming rond het hotel dat Holland Art Group (HAG) op het Luciferterrein wil bouwen. Dat antwoorden B en W op vragen van SP-raadslid Jan van Erp. Volgens Van Erp is het de bewoners van de Bergen niet duidelijk welke invloed en rechten ze hebben bij de ontwikkeling van het hotel, vooral niet als de gemeente een derde belanghebbende partij het maken van de plannen en de samenspraak laat doen. Volgens de gemeente is eerder afgesproken dat bij de plannen voor het hotel de Verordening Samenspraak en Inspraak wordt toegepast. Daarnaast is volgens het college afgesproken dat de architect en de ontwikkelaar 'zorgdragen voor samenspraak met de bewoners bij de verdere uitwerking en detaillering van het plan'. Volgens het college is er in de communicatie onlangs wel iets fout gegaan toen een door HAG opgesteld verslag van een klankbordgroepvergadering te laat is rondgestuurd. Hiervoor heeft HAG excuses aangeboden. Inmiddels is de klankbordgoep opnieuw samengekomen en de daar gemaakte afsprakenlijst wordt deze maand vastgesteld. De suggestie van Van Erp om een verkeers- en parkeervisie voor de Bergstraat en omgeving op te stellen, ziet het college niet zitten, omdat het plan niet tot een 'onaanvaardbare toename' van verkeer zal leiden.
ED 02 september 2010 'Plangebied Luciferterrein moet eens zo groot'
De plannen voor het Luciferterrein in De Bergen in het centrum van Eindhoven moeten rigoureus anders. Door ook het pand van Van de Biggelaar aan de Kleine Berg en een aantal parkeerplaatsen bij de plannen te betrekken, ontstaat een gebied dat veel groter is en daardoor veel meer mogelijkheden biedt. Dat stelt Paul Henkemans van het gelijknamige Eindhovense bureau voor architectuur en bouwadvies. Met het vergroten van het plangebied creëer je volgens Henkemans een schaal 'waar je echt iets mee kan'.
Henkemans - naast eigenaar van een klein bureau ook adviseur duurzaam bouwen voor de gemeente Tilburg - is op geen enkele manier bij het huidige plan van Holland Art Group (HAG) betrokken, maar wil met zijn idee 'graag een brede discussie op gang brengen'. "We zouden met z'n allen meer moeten schetsen, want juist in die fase ben je echt bezig er iets van te máken." Met het uitbreiden van het plangebied in noordelijke richting maak je volgens Henkemans een nieuw middengebied dat een trekker voor de hele Bergen wordt. "Met het plan van HAG ga je weer een deelgebiedje invullen. Dat zou jammer zijn, want het kan zomaar zijn dat er vervolgens over een x-aantal jaren nóg een plannetje wordt ontwikkeld voor het noordelijke deel van het middengebied, zeg maar het pand van Van de Biggelaar en omgeving. Door er nu één geheel van te maken, kun je het ook voor meerdere partijen interessant maken." Een hotel en galerie zouden overigens wel goed in het gebied passen, vindt Henkemans. "Maar ik zie er ook ruimte voor groen, een plek waar je graag wandelt en verblijft. Bovendien: het Luciferterrein zelf is nog steeds van de gemeente en dat is een goed uitgangspunt om als stad het initiatief naar je toe te trekken."
Frank Stroeken van HAG heeft 'geen mening' over het idee van Henkemans. "Ik heb eerlijk gezegd geen tijd gehad me erin te verdiepen. Bovendien zijn we nog volop bezig met het uitwerken van onze plannen en vooral ook met gesprekken voeren met buurtbewoners. Want daarmee willen we heel graag op één lijn zitten."
ED 24 augustus 2010 Een kadastrale of catastrofale fout op het Luciferterrein?
Litteken
Voor de één een doorn in het oog of een symbool van staat van ontbinding, voor de ander een kras op de ziel die de stad een stad maakt. Littekens. De stadsredactie beschrijft ze deze zomer in geuren en kleuren. Wie woont er, of heeft er gewoond en wat is de stand van zaken?
Tips: mail de stadsredactie
Midden in de steeds populairder wordende buurt De Bergen ligt het al jaren braak: het Luciferterrein. Al geruime tijd zijn er plannen om op het stuk grond achter de Bergstraat een hotel met restaurant en galerie te bouwen, maar gebouwd wordt er nog steeds niet. Dit voorjaar presenteerde architectenbureau Van de Ven, Franken Onstenk een nieuw, aangepast ontwerp van het te bouwen hotel en omgeving, nadat een eerder ontwerp was afgekeurd, omdat het 'te veel een voortzetting van de bestaande bebouwing zou zijn'. Ad Peijnenburg (64) woont al veertig jaar in de Bergstraat, nu alweer vele jaren in een van de drie panden die voorheen de kantoorruimte van de vroegere luciferfabriek vormden.
Hij werd geboren in een huis dat op de hoek van de Grote Berg en de Keizersgracht stond. "De geschiedenis van deze buurt zit in mij", vertelt hij. "Vandaar dat ik ook blij ben dat de plannen nog niet gerealiseerd zijn." Peijnenburg vindt het plan van Holland Art Gallery (HAG) niet in de Bergen passen.
"De geschiedenis van het gebied is sowieso een vreemde, als je de afgelopen honderd jaar bekijkt. Het is altijd een markante plek in de stad geweest, maar zo is het lange tijd niet gezien. Tot voor kort had niemand er oog voor."
Het Luciferterrein dankt haar naam aan de uit 1870 daterende fabriekspanden van luciferfabrikant Mennen en Keunen, die er tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw hebben gestaan. "De sloop is heel raar gegaan", weet Peijnenburg nog. "Van inspraak was toen nog geen sprake, vandaar dat de achtergronden pas achteraf duidelijk werden."
De panden werden gesloopt om plaats te maken voor een loods van ijzerwaren firma Van der Schoot, die jarenlang aan de Kleine Berg was gevestigd. "Toen er in de buurt verbaasd op de eerste sloopactiviteiten werd gereageerd, sprak de gemeente van een kadastrale fout. 'Dit had niet op deze manier mogen gebeuren', werd gesteld. Achteraf kun je beter van een catastrofale fout spreken", vindt Peijnenburg. "De panden van de luciferfabriek zijn verdwenen voor een loods die er uiteindelijk maar een jaar of tien heeft gestaan. Dat is ontzettend jammer." De loods van Van der Schoot werd uiteindelijk ook afgebroken, nadat het bedrijf rond 1990 naar industrieterrein De Hurk was verhuisd. Sindsdien ligt het terrein, nog steeds eigendom van de gemeente, braak.
Peijnenburg heeft zelf wel een geschikte bestemming voor het perceel in gedachten: een E-jungle. "Haal alle bestrating weg, sluit het terrein af en laat alles honderd jaar lang vrij groeien. Hang daarbij webcams en microfoontjes op, zodat iedereen de natuurlijke groei op de voet kan volgen." De Eindhovenaar heeft het idee al eens geopperd tijdens een door de gemeente georganiseerde inspraakavond. "Het zou een mooi tegenwicht zijn voor het toenemende rumoer in de Bergse straten zelf. De charme van deze buurt wordt voor een groot deel bepaald door de mensen die er nog wonen. Daar zou best wel wat meer rekening mee gehouden mogen worden."
ED 02 juni 2010 Commissie: plan Bergen naar raad
De commissie Ruimte en Vastgoed gaat in overgrote meerderheid akkoord met het voorgelegde bestemmingsplan De Bergen. Wel laat het plan op onderdelen nog vraagtekens open die tijdens de behandeling ervan in de raad aandacht verdienen.
De commissie Ruimte en Vastgoed heeft zich gisteravond in overgrote meerderheid akkoord verklaard met het vaststellen van het bestemmingsplan De Bergen. Daarmee is een volgende stap in de vertaling van de ontwikkelingsvisie naar een definitief bestemmingsplan genomen. Alleen de gemeenteraad moet zich er nog over uitspreken. Dit zal eind juli gebeuren.
Tijdens de commissievergadering werden er op onderdelen nog kanttekeningen geplaatst bij het bestemmingsplan. Zo ziet de SP graag dat er een bepaling in wordt opgenomen over kamerverhuur, een actueel thema in het betreffende gebied. "Er zou een rem moeten komen op die kamerverhuur, bijvoorbeeld door net als in Woensel-West een stop op het verlenen van splitsingsvergunningen in te voeren", bepleitte SP-commissielid Bernard Gerard. Loslaten van de kamerverhuur heeft volgens de SP grote gevolgen voor de parkeerdruk in het gebied. Zijn collega Rudy Reker van de LPF wees nog eens op de vereiste verdeling tussen horeca, wonen en winkels. Die is voor De Bergen vastgesteld op 33 procent per functie. Volgens Reker toont onderzoek aan dat de praktijk momenteel anders ligt, ten gunste van het aandeel horeca. Hij stelde voor dat dit onderzoek tijdens de behandeling in de raad wordt meegenomen.
Tijdens de vergadering kreeg een aantal sprekers van wie eerder al een bezwaar was afgewezen, de ruimte hun standpunt alsnog te verdedigen. Zo wees een van hen nog maar eens op de strijdigheid van een ambitieus hotelplan (het felbetwiste Holland Art Gallery-project) op het Luciferterrein met de uitgangspunten van de ontwikkelingsvisie. Hij stelde voor om in plaats van het hotel een wilde natuurtuin aan te leggen. Overigens nam de commissie geen van de verworpen zienswijzen in een advies aan de raad over.
Twee wel toegekende bezwaren worden aan het advies van de commissie aan de raad toegevoegd. In een daarvan wordt betreurd dat het nieuwe bestemmingsplan nog steeds ruimte openlaat voor nieuwe ontwikkelingen op het in De Bergen gelegen Spijndhof. Het tweede bezwaar betreft de strijdigheid van het bestemmingsplan met de actuele situatie. Ook hier werd het HAG-project op het Luciferterrein als voorbeeld genoemd. Dit plan betreft de bouw van een hotel, restaurant en galerie.
ED 29 mei 2010 Meeste bezwaren tegen plan Bergen ongegrond
Van de 24 bezwaren die zijn ingediend tegen het nieuwe bestemmingsplan De Bergen in Eindhoven zijn er twee gegrond verklaard. Vier van de 24 zijn deels gegrond en de rest is ongegrond. Het nieuwe plan, waarin is vastgelegd welke ontwikkelingen er in de toekomst in het centrumgebied zijn toegestaan, wordt dinsdag besproken in de raadscommissie Ruimte en Vastgoed.
Over het nieuwe bestemmingsplan voor De Bergen wordt al jaren gesproken. Uitgangspunt voor de gemeente is dat het gebied ook in de toekomst een 'mix van wonen, zakelijke en ambachtelijke dienstverlening en horeca' kent. De bestaande kwaliteiten moeten daarom 'gekoesterd en versterkt worden', aldus de gemeente. In een twee jaar geleden door de gemeente gepresenteerde 'ontwikkelingsvisie' werd al gesteld dat de 'mix van wonen en bedrijvigheid' De Bergen zo typeert en dus ook in stand moet worden gehouden. Veruit de meeste ingediende zienswijzen - in de praktijk vooral bezwaren - zijn ingediend door in het gebied gevestigde bedrijven en particulieren.
Een van de bezwaarmakers betreurt het dat in het nieuwe bestemmingsplan nog steeds nieuwe ontwikkelingen op het in De Bergen gelegen Spijndhof mogelijk zijn. De buurtbewoner verwijst daarbij naar een eerder gepresenteerd plan voor een appartementengebouw waar in de buurt veel weerstand tegen bestond. Volgens de gemeente is dat plan destijds afgeketst omdat er 'zowel financieel als maatschappelijk te weinig draagvlak was om tot een verantwoorde bouwontwikkeling te komen'. Toch neemt dat volgens de gemeente niet weg dat er op het Spijndhof in de toekomst gebouwd mag worden.
Een andere buurtbewoner stelt in zijn zienswijze dat het nieuwe bestemmingsplan op onderdelen afwijkt van de huidige ontwikkelingen. Als voorbeeld noemt hij de plannen voor het zogenoemde Luciferterrein, het stuk grond tussen de bebouwing van de Grote Berg, de Kleine Berg en de Bergstraat. Holland Art Gallery wil daar een hotel, restaurant en galerie bouwen. De gemeente is het niet met de bezwaarmaker eens. De gemeente kan namelijk strenge eisen aan het plan stellen omdat er voor het terrein een apart uitwerkingsplan moet komen.
Het ontwerpbestemmingsplan De Bergen wordt dinsdag vanaf 20.00 uur in het stadhuis besproken door de raadscommissie Ruimte en Vastgoed.
ED 22 april 2010 Kritiek op nieuwe plan Van der Schootterrein
Leden van de klankbordgroep met daarin bewoners en ondernemers uit De Bergen hebben verbaasd gereageerd op het dinsdagavond gepresenteerde ontwerp voor de bebouwing van het Van der Schootterrein in de wijk.
Holland An Gallery wil op het binnenterrein tussen de Grote Berg, Bergstraat en Kleine Berg een middelgroot hotel bouwen in combinatie met een gallery, een restaurant en winkels met een openbare verbinding tussen de Kleine Berg en de Bergstraat. De klankbordgroep kon meedenken over een aantal punten in het vorig jaar gepresenteerde voorlopige ontwerp maar zegt helemaal niets terug te vinden in de dinsdag gepresenteerde plannen.
"Ik had best een goed gevoel bij het eerste ontwerp maar dinsdagavond moest ik wel even slikken", zegt Bergenbewoner en lid van de klankbordgroep Frank Coolen. "Het nieuwe ontwerp, in mijn ogen een blokkendoos, is compleet in tegenstelling tot wat we vooraf in de visie hebben omschreven en wat later ook door de gemeentelijke dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer is overgenomen in het uitvoeringsplan. Ik voel me behoorlijk gefopt."
Waar het eerste ontwerp redelijk aansloot bij het karakter van De Bergen met leuke hoekjes, schuine daken en dakkapellen is in het nieuwe ontwerp gekozen voor een 'rechttoe-rechtaan' uitstraling. Volgens Chris Franken van het Eindhovense architectenbureau Van de Ven, Franken en Onstenk had de adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (de vroegere welstandscommissie) het eerste plan 'afgeschoten' omdat het te veel het 'verleden zou herhalen' waardoor het te veel zou lijken op de bestaande uitstraling van De Bergen. "Ze vonden dat het ontwerp een meerwaarde voor de omgeving moest worden met een eigen identiteit", aldus Franken. "Met hun advies dat het ontwerp modern en eigenzinnig moest zijn, ben ik opnieuw aan de slag gegaan met het dinsdag gepresenteerde plan als resultaat. Eerlijk gezegd vind ik, net als de adviescommissie, het nieuwe ontwerp ook mooier."
Met dat laatste is bewoner en klankbordgroeplid Ad Peijnenburg het absoluut niet eens. "Ik was onthutst bij het zien van het nieuwe ontwerp. Een zielloze blokkendoos waar Eindhoven al vol van staat. Schandalig. Waardeloos. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."
ED 24 oktober 2009 Een vergeten plek in het hart van de stad
Jarenlang heeft het braak gelegen en slechts hoogstzelden gebeurt er iets.
Toch is het een terrein van flinke afmetingen en ligt het midden in het centrum van Eindhoven. Tussen de Kleine en de Grote Berg hebben vijf partijen iets unieks gemaakt tijdens de DDW. Diederendirrix Architecten, 00 producties, Architectuur Centrum Eindhoven, Huybregts Relou en grand café Berlage hebben de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor een vergeten, verontachtzaamde plek in het hart van de stad. De bedoeling is nu dat er een designhotel komt.
De locatie waar lang geleden de luciferfabriek stond, is omgevormd tot een 'social urban space'. Met planken zijn de contouren van de gebouwen van wefeer weergegeven. En op andere plekken zijn planken te zien met graffiti-beschilderingen erop die verwijzen naar de winkels en horecaondernemingen uit de omringende straten.
Veel hout dus, en dat heeft weer alles te maken met het maakproces van de lucifers. Op een wand wordt een compilatie van films vertoond. Oude films (Phocas Kroon), die productieprocessen uit het Eindhoven van de 19e en 20e eeuw laten zien. En uit zes boxen op het terrein klinken industriële geluiden die ook al verwijzen naar die gewezen fabriekscomplexen. .
Het mooie aan dit subtiele project is dat het een fraaie link legt met de maak-industrie die nu weer zo in opkomst is in de regio Zuidoost-Brabant en die wordt omarmd door de designers van dit moment. De geschiedenis herhaalt zich...
ED 20 februari 2009 'Naast designhotel ook winkels'
Ondernemers in Bergen willen publiek trekken met het Luciferterrein.
Waar de bewoners van de Eindhovense wijk De Bergen niet blij zijn met de komst van een designhotel naar het Luciferterrein, lijken de ondernemers welwillender. Uit een rondgang langs verschillende winkeliers en horecaondernemers blijkt dat de meesten blij zijn dat er iets gebeurt. De meningen over het toekomstige hotel van Holland Art Gallery, waaraan de gemeente de grond heeft verkocht, lopen uiteen. Over één ding zijn de meesten het eens:
de inrichting van het Luciferterrrein moet publiek naar de wijk trekken. Veel ondernemers hopen dat er in of rond het designhotel ruimte komt voor winkeltjes. Een parkje of speeltuintje, zoals een aantal bewoners voorstellen, zien veel van hen niet zitten.
Mara Siteur van restaurant Miss Diverso aan de Kleine Berg heeft niks tegen het plan. "Er gebeurt al jaren niets met het terrein. Het werd tijd dat er iets mee gedaan wordt. Ik vind wel dat er ook winkels moeten komen, in ieder geval een publiekstrekker."
De eigenaar vindt dat er ook goed naar de ondernemers moet worden geluisterd. "De bewoners vinden het niks, die willen een parkje of een speeltuintje. Maar wie loopt daarvoor nou vanuit het centrum richting de Bergen? Maak er een winkelcentrumpje van."
Een tegengeluid komt van Hans van Gorp, eigenaar van kunsthandel Sinte Kathrien aan de Grote Berg. Hij woont boven zijn winkel. "Ik vind het helemaal niks. Wat moet een hotel nou hier achter op zo'n binnenterrein?" Hij is ook huiverig voor de doorgangen die vanaf de Grote en Kleine Berg naar het Luciferterrein lopen. "Dat gaat voor drukte en troep zorgen, ik zie dat niet zitten." Maar wat moet er dan wel mee gebeuren? "Kijk eerst eens met een architect wat er allemaal kan met het gebied. Ik zou er veel liever winkels zien, en veel groen."
"Ik denk dat het goed is om iets dat met design en cultuur te maken heeft, naar De Bergen te halen", zegt Harold Hugenholtz, eigenaar van de cartoonwinkel aan de Kleine Berg. "Op die manier komt er iets terug van het culturele karakter, dat steeds minder wordt door de komst van grotere, duurdere winkels."
Hij hoopt dat in het plan ook ruimte wordt gemaakt voor kleine winkeliers. "Voor kleine huurders is er niet zo veel. In mijn geval loopt over twee jaar het huurcontract af. Ik hoop dat ik kan blijven, maar de prijzen stijgen. Dat probleem zal het doodvonnis zijn voor winkeltjes als deze."
ED 19 februari 2009 Bergen niet blij met verkoop Luciferterrein
De overkoepelende bewonersorganisatie Koepel de Bergen voelt zich gepasseerd bij de plannen voor de ontwikkeling van het Luciferterrein in de centrumwijk.
Eerder deze week werd bekend dat het terrein binnenkort door de gemeente wordt verkocht aan de Holland Art Gallery (HAG) dat er een designhotel met bar, lounge en restaurant, een galerie en een parkeerkelder wil bouwen.
Volgens voorzitter C. Huijsmans van de koepel is er door de voorgenomen verkoop geen ruimte meer voor een andere invulling van het al jaren braakliggende terrein tussen de Grote Berg, Kleine Berg en Bergstraat. " En dat is heel jammer omdat er vanuit de wijk verschillende ideeën waren voor een andere invulling van het Luciferterrein." Hij doelt daarbij op het voorstel van een aantal wijkbewoners om het terrein te veranderen in een park met speelgelegenheid voor kinderen. Ook gingen er stemmen op voor een begijnhofachtige bebouwing.
Huijsmans zou graag zien dat de gemeente wacht met de verkoop van het terrein aan HAG. "Laat ze een wedstrijd uitschrijven waarbij architecten, projectontwikkelaars en buurtbewoners plannen kunnen insturen voor invulling van het terrein."
Buurtbewoner Ad Peijnenburg, wiens woning aan het Luciferterrein grenst, stuurde onlangs nog een plan naar de gemeente om het terrein 'terug te geven' aan de natuur. "Om er een soort stadsjungle te laten ontstaan waarvan de ontwikkeling via camera's op internet te volgen is", aldus Peijnenburg, die het plan instuurde in het kader van een wedstrijd om het stadscentrum een 'groenere' aanblik te geven. Hij zegt zich met alles te zullen verzetten tegen de plannen van HAG. "En zo ken ik er nog heel wat meer."
ED 18 februari 2009 Gemeente verkoopt grond voor design-hotel
De gemeente verkoopt het terrein tussen de bebouwing van de Grote Berg en de Kleine Berg en de Bergstraat. De verkoopovereenkomst wordt naar verwachting binnen twee maanden getekend. Koper is de Holland Art Gallery, die op het zogenoemde Luciferterrein een designhotel en een galerie wil bouwen.
Gemeentelijk projectleider Marianne Willemsen van De Bergen bevestigt de aanstaande verkoop. Veel willen zij en directeur Frank Stroeken van de Holland Art Gallery niet kwijt over het plan. Willemsen: " We willen het eerst met de buurt bespreken. En dat gebeurt zodra de handtekeningen onder de koopovereenkomst staan."
In 2006 werd de Holland Art Gallery al door de gemeente uit drie kandidaten gekozen als beoogd ontwikkelaar van het terrein. Het plan behelsde een middengroot hotel (er was toen sprake van zestig kamers) met lounge, bar en restaurant, een galerie met een winkeltje en een parkeerkelder.
Over de hoogte van het gebouw wil Willemsen niet veel meer kwijt dan 'dat het gebouw moet passen in de omgeving van De Bergen'. "En wat er nu ligt is niet meer dan een massa-volumestudie, die nodig is om een reële verkoopprijs te kunnen bepalen. Het stedebouwkundig plan gaan we verder ontwikkelen nadat we de buurt gesproken hebben." Vervolgens moet ook het bestemmingplan worden aangepast. Het nieuwe bestemmingsplan voor De Bergen is in de maak. Voor de verdere invulling van het designhotel-plan zal overlegd worden met een klankbordgroep uit de buurt. Een van de punten van overleg zal ongetwijfeld de ontsluiting van het terrein zijn. Nu zijn er twee in- en uitgangen: aan de Bergstraat en aan de Grote Berg. "Maar we zijn bezig met een derde ontsluiting." Ze wil niet zeggen of die aan de Grote Berg komt.
Voordat met de bouw begonnen wordt, moet ook nog een archeologisch onderzoek plaatsvinden. Het gebied De Bergen is aangewezen als archeologisch interessant gebied. Volgens Willemsen kan over twee tot drie jaar met de bouw begonnen worden. " Maar dan moet alles wel soepel verlopen. Heel veel hangt natuurlijk af van de buurt."
ED 14 februari 2007 Volop ideeën voor stadsdeel De Bergen
Ondergrondse parrkeergarages en afvalcontainers, veel meer groen en veiliger routes voor fietsers en voetgangers. En op het Fens-terrein aan de Bergstraat - nu een parkeerterrein - een speeltuintje.
Dat zijn enkele van de ideeën van gemeente-ambtenaren voor de toekomst van het gebied De Bergen in het centrum van Eindhoven. Enkele ambtenaren presenteerden gisteravond aan de wijkbewoners hun visie, waaraan een aantal van die bewoners hebben meegewerkt. De ambtenaren benadrukten dat er nog lang geen besluit is. Op zijn vroegst zal de gemeenteraad in augustus erover kunnen praten. En dan moet het nog opgenomen worden in het bestemmingsplan. Over de kosten van de plannen is helemaal nog niet gesproken. De ambtenaren hebben geprobeerd in te spelen op de wennsen van de bewoners. Die willen vooral het historische karaker van hun buurt behouden en de variatie van woningen, winkels en horeca. Maar ze willen geen overlast van auto's of vuil op straat. Nieuwbouw moet vanwege de vele monumentale panden en pandjes heel voorzichtig plaatsvinden, menen ook de ambtenaren. En er zou bij groei van het aantal bewoners in de wijk gedacht moeten worden aan een ondergrondse parkeergarage. "Want de parkeerdruk nadert zijn grenzen", aldus Mariannne Willemsen, een van de ambtenaren.
Veel bewoners in De Bergen bleken gisteravond kritisch, al hebben ze mee kunnen denken over de plannen. Steeds meer panden in De Bergen worden opgedeeld en per kamer verhuurd, al dan niet legaal. Dat maakt de buurt onpersoonlijker en onaantrekkelijker. De ambtenaren stellen voor om te onderzoeken om hoeveel panden het eigenlijk gaat, maar de buurt wil veel hardere actie. De gemeente kan echter weinig sinds de grens van maximaal 10 procent kamerverhuur is losgelaten, aldus de ambtenaren.
In overleg met buurtbewoners is een lijst met ideeën opgesteld voor het vergroten van de leefbaarheid in het Eindhovense stadsdeel De Bergen.
HvA 23 mei 2006 Commentaar
De Henri van Abbestichting is voorstander van een zinvolle invulling van dit terrein, maar zal de plannen nauwlettend in de gaten houden. Hierbij letten we op eventuele sloop of verbouwing van monumentale panden en in latere fase de bouw van nieuwe panden en de wijze waarop deze in het stadsbeeld van De Bergen worden ingepast.
ED 23 mei 2006 Plan voor galerie en designhotel
Een kunstgalerie ’van nationale allure’ en een designhotel moeten verrijzen op een nieuw plein in De Bergen in de Eindhovense binnenstad. Initiatiefnemer Holland Art Gallery mag van de gemeente het plan ontwikkelen voor het binnenterrein tussen de Bergstraat, de Kleine Berg en de Grote Berg.
Het Lucifer- (naar de vroegere Luciferfabriek) of Van der Schoot (naar de ijzerwarenhandel)-terrein is nu gedeeltelijk in gebruik als parkeerplaats. Het ontwikkelingsplan voorziet dan ook in een ondergrondse parkeervoorziening. Holland Art Gallery meent dat naast het Van Abbemuseum en Galerie Schoots in Eindhoven nog plaats is voor een ’publiekstrekker voor heel Nederland’, zegt directeur F. Stroeken. Hij denkt aan exposities van werken van bijvoorbeeld Matisse en Van Dongen. De galerie bedient daarmee een ander publiek dan de ’drempelloze’ vestiging van Holland Art Gallery in de Bijenkorf. Stroeken en mede-initiatiefnemer F. Meerhoff denken voor het designhotel (met restaurant) aan zo’n zestig kamers, waarvan een deel zal zijn ingericht als designkamer. Het idee is dat galerie en hotel in elkaar overvloeien; de entree van het hotel zou als expositieruimte kunnen fungeren. Op het tweeduizend vierkante meter grote terrein is ook plaats voor winkels, zoals een boekhandel en een wijnhandel. Op het plein zouden regelmatig activiteiten kunnen worden gehouden, in de sfeer van lezingen en concerten. Stroeken spreekt van ’een droom’ waarvan hij hoopt dat die over een jaar of drie is gerealiseerd. Holland Art Gallery is met zijn idee voor de galerie ’al twee desillusies verder’. In de afgelopen jaren liepen bouwplannen voor De Krabbedans op het Stratumseind en de Augustijnendreef stuk. Het plan voor het Luciferterrein moet nu verder worden ontwikkeld. Holland Art Gallery moet nog een architect aantrekken voor het bouwplan. De gemeente heeft voor het voorstel van de galerie gekozen omdat de nieuwe functies zullen bijdragen aan de levendigheid van het gebied. Twee andere kandidaten, Wooninc. en Ravensburgh, hadden een plan voor woningbouw.
Abonneren op:
Posts (Atom)