10 maart 2012

ED 08-03-2012 De Bergen naar de rechter om hotel

Bewoners van de binnenstedelijke buurt De Bergen vrezen onder meer overlast en verlies van uitzicht en privacy indien de bouw doorgaat van een hotel op het zogeheten Luciferterrein in hun buurt. Ze stappen naar de rechter.

door onze correspondent
Lucas Nuchelmans

EINDHOVEN - Omwonenden van het Luciferterrein in de wijk De Bergen stappen naar de rechtbank. Ze vragen de voorzieningsrechter maatregelen om te voorkomen dat de gemeente definitieve besluiten neemt over de bouw van een nieuw hotel op het terrein zolang hun bezwaren nog in behandeling zijn bij de Raad van State. Bij datzelfde orgaan hebben de omwonenden bezwaar aangetekend tegen de afwijzing door de gemeente van hun bezwaren tegen de vaststelling van een speciaal 'mini-bestemmingsplan' dat de bouw van een hotel (met ongeveer zestig kamers), restaurant en galerie door de Holland Art Group op het al tientallen jaren braakliggend Luciferterrein mogelijk maakt. Buurtbewoners vrezen geluid- en verkeersoverlast, verlies van uitzicht en privacy en aantasting van het bijzondere karakter en uiterlijk van de buurt.

Wat de aantasting van het karakter van de buurt betreft, is het opvallend dat het eerste ontwerp voor de nieuwbouw, dat redelijk bij de bestaande bebouwing van de Bergen paste, door de gemeente is afgekeurd. De nieuwbouw moest een 'industriëler karakter hebben' als link naar het vroegere gebruik van het terrein door bedrijven.

Omwonenden wijzen de rechter tevens op verspreiding van bodemvervuiling in de directe omgeving van de bouwlocatie. 'Door bemaling van de bouwlocatie bestaat het risico dat er (wederom) problemen zullen optreden met grote financiële consequenties. Dit onderwerp is onvoldoende betrokken in de besluitvorming'. De bemaling bij de bouw van het nabijgelegen Spijndhof moest worden gestaakt omdat vervuild grondwater een woning binnenliep. De oplossing van dit probleem heeft volgens de bewoners veel geld, tijd en overlast gekost. Wanneer de zaak bij de voorzieningsrechter dient, is nog niet bekend.

BRON

07 maart 2012

ED 07-03-2012 De Bergen naar rechter om hotel Luciferterrein


Omwonenden van het Luciferterrein in de wijk De Bergen stappen naar de rechtbank.

Ze vragen de rechter maatregelen om te voorkomen dat de gemeente definitieve besluiten neemt over de bouw van een nieuw hotel op het terrein zolang hun bezwaren nog in behandeling zijn bij de Raad van State.

Karakter
Bij datzelfde orgaan hebben de omwonenden bezwaar aangetekend tegen de afwijzing door de gemeente van hun bezwaren tegen de vaststelling van een speciaal 'mini-bestemmingsplan' dat de bouw van een hotel (met ongeveer zestig kamers), restaurant en galerie door de Holland Art Group op het al tientallen jaren braakliggend Luciferterrein mogelijk maakt. Buurtbewoners vrezen geluid- en verkeersoverlast, verlies van uitzicht en privacy en aantasting van het bijzondere karakter en uiterlijk van de buurt.

Opvallend
Wat de aantasting van het karakter van de buurt betreft, is het opvallend dat het eerste ontwerp voor de nieuwbouw, dat redelijk bij de bestaande bebouwing van de Bergen paste, door de gemeente is afgekeurd. De nieuwbouw moest een 'industriëler karakter hebben' als link naar het vroegere gebruik van het terrein door bedrijven.

Lees donderdag meer in het ED

Reacties

Dit zou óók nog eens het zesde nieuwe hotel worden binnen een straat van minder dan 1 kilometer.
Bewoner - 07-03-2012 | 13:27
Eindhoven komt maar niet van die dorpse mentaliteit af. Misschien moeten ze de stadspoorten opnieuw gaan invoeren aan de oevers van de Dommel
De Razende Reporter - 07-03-2012 | 14:18
Jezus, omwonenden moeten weer zeuren hoor. Men woont in het centrum, en dan wordt geluidsoverlast ineens een probleem? Mensen die in een hotel overnachten heb je over het algemeen GEEN last van. En het karakter van de Bergen wordt hier niet aangetast, het terrein waar het hotel gepland staat, ligt achter de bestaande bouw! Oftewel, de omwonenden proberen met DROGREDENEN hun eigen comfortabele stekje voor zichzelf te houden.
Mitchell Maxwell - 07-03-2012 | 14:58
@Bewoner: Stel je voor dat er hotels zijn in het centrum van een grote stad! :O Belachelijk al die bedrijvigheid in een van 's lands grootste steden. Het moet niet gekker worden!
mh - 07-03-2012 | 15:52
Wat jammer dat de bewoners zo dwars liggen. Het terrein ligt al tien jaar braak, dat lijkt me ook geen gewenste ontwikkeling. Ze moeten blij zijn dat er in deze tijd nog een investeerder is die een mooi project wil realiseren. Het zal de levendigheid van de wijk ten goede komen. Ik hoop dat de rechter een verstandige keuze maakt. Gegroet.
Carel - 07-03-2012 | 16:08

Vrij moeilijk te geloven dat een kleinschalig hotel met 60 kamers van toegevoegde waarde is voor Eindhoven. Ze schieten als paddestoelen uit de grond, maar hoe is de bezetting?
Natuurlijk brengt een hotel extra overlast met zich mee, zeker als er geen toereikende parkeervoorzieningen zijn (parkeergarage?).
Daarnaast wil de eigenaar van het onroerend goed (Gemeente Eindhoven) maar al te graag meewerken aan een nieuw project, wat vnl een prestigeprojectje lijkt.
Daarvoor worden meerdere ondernemers van de Kleine Berg in de crisistijd ongevraagd uit hun huisvesting gezet, zonder dat hen passende alternatieven worden geboden.
Het geeft te meer aan, waar de prioriteiten van de Gemeente Eindhoven liggen.
Evert - 07-03-2012 | 16:20
Eindhoven heeft al jááááren overlast van die voortdurende protesten uit De Bergen.
Zij weten het altijd beter, zijn overal tegen.
Zitten het samen gezellig te weten
Presteren zelf echter niets!
Driekus - 07-03-2012 | 16:53
Eindhoven begint een grote stad te worden! Ook hier beginnen de nimby´s zich te roeren.
Hans Janssen - 07-03-2012 | 19:40

Jammer dat het eerste plan is afgekeurd, mooi ontwerp, helemaal passend in de Bergen. Die bewoners moeten niet zeuren, verhuis dan maar lekker naar Friesland, lekker rustig daar. En Evert, die bezetting zou ik me geen zorgen over maken, van die suffe hotelketens hebben we genoeg, een leuk boutiek-hotel zou onze prachtige stad zeker niet misstaan. Daarmee trek je ook nog eens andere mensen dan voetbalhooligans... Liefs
Idealist - 07-03-2012 | 21:22


BRON