10 maart 2012

ED 08-03-2012 De Bergen naar de rechter om hotel

Bewoners van de binnenstedelijke buurt De Bergen vrezen onder meer overlast en verlies van uitzicht en privacy indien de bouw doorgaat van een hotel op het zogeheten Luciferterrein in hun buurt. Ze stappen naar de rechter.

door onze correspondent
Lucas Nuchelmans

EINDHOVEN - Omwonenden van het Luciferterrein in de wijk De Bergen stappen naar de rechtbank. Ze vragen de voorzieningsrechter maatregelen om te voorkomen dat de gemeente definitieve besluiten neemt over de bouw van een nieuw hotel op het terrein zolang hun bezwaren nog in behandeling zijn bij de Raad van State. Bij datzelfde orgaan hebben de omwonenden bezwaar aangetekend tegen de afwijzing door de gemeente van hun bezwaren tegen de vaststelling van een speciaal 'mini-bestemmingsplan' dat de bouw van een hotel (met ongeveer zestig kamers), restaurant en galerie door de Holland Art Group op het al tientallen jaren braakliggend Luciferterrein mogelijk maakt. Buurtbewoners vrezen geluid- en verkeersoverlast, verlies van uitzicht en privacy en aantasting van het bijzondere karakter en uiterlijk van de buurt.

Wat de aantasting van het karakter van de buurt betreft, is het opvallend dat het eerste ontwerp voor de nieuwbouw, dat redelijk bij de bestaande bebouwing van de Bergen paste, door de gemeente is afgekeurd. De nieuwbouw moest een 'industriƫler karakter hebben' als link naar het vroegere gebruik van het terrein door bedrijven.

Omwonenden wijzen de rechter tevens op verspreiding van bodemvervuiling in de directe omgeving van de bouwlocatie. 'Door bemaling van de bouwlocatie bestaat het risico dat er (wederom) problemen zullen optreden met grote financiƫle consequenties. Dit onderwerp is onvoldoende betrokken in de besluitvorming'. De bemaling bij de bouw van het nabijgelegen Spijndhof moest worden gestaakt omdat vervuild grondwater een woning binnenliep. De oplossing van dit probleem heeft volgens de bewoners veel geld, tijd en overlast gekost. Wanneer de zaak bij de voorzieningsrechter dient, is nog niet bekend.

BRON

Geen opmerkingen: