21 december 2012

22-12-2012 Alternatieve kerstklanken


Boekhandel van Piere presenteert vertrouwde kerstklanken in een ander jasje.
Ad Peijnenburg op saxofoon en Steve Hubback op percussie improviseren op bekende kerstliederen,spirituals en gospels.
Dit is te horen op zaterdag 22 december van 14.00 tot 17.00 uur.
De boekwinkel is te vinden op de Nieuwe Emmasingel in Eindhoven.
Info over muzikant en koperslager Steve Hubback uit Wales is te vinden op www.stevehubback.nl

13-12-2012 Wijen Goudsmeden-Juweliers in het Eindhovens Dagblad.


BRON

GEM 12-12-2012 Aanvraag evenement Koninginnedag


Ingekomen aanvragen evenementenvergunning

Zaaknummer, Adres/Omschrijving, Datum binnenkomst

12/3263, Fens Terrein en de Bergen, vergunning voor het houden van Koninginnedagbraderie De Bergen 2013, 26-11-2012

De ingekomen aanvragen omgevingsvergunning zijn uitsluitend ter kennisgeving en liggen niet ter inzage. Hiertegen staat nog geen bezwaarmogelijkheid open.


BRON 

ED 06-12-12 Onrust in Bergen over hotelplan Henri van Abbe Stichting


Onrust in Bergen over hotelplan
Er heerst onrust over het hotelplan op het Luciferterrein in De Bergen. De buurt hoort er alsmaar niks van, ondanks eerdere toezeggingen van de ontwikkelaars. De gemeente wil daarom nu ook snel informatie van de plannenmakers richting buurt.

Wethouder Mary Fiers (stedelijke ontwikkeling) heeft de ontwikkelaars van het hotelplan op het Luciferterrein in De Bergen per e-mail dringend verzocht de omwonenden op korte termijn te informeren over de huidige stand van zaken. Het verzoek werd later nog een keer benadrukt door de gemeentelijke Sector Project Management.

De ontwikkelaars - Holland Art Group (HAG) en de Veldhovense projectontwikkelaars BMV en Land's Heeren - zwijgen sinds medio vorig jaar over de voortgang van de plannen. HAG maakte in 2009 de plannen bekend voor de ontwikkeling van het al jaren braak liggende Luciferterrein - ook het Van der Schootterrein - in De Bergen. De plannen bestaan uit een hotel (circa zeventig bedden), restaurant, parkeerkelder, galerie en kleine winkeltjes.



Voor de bewoners en ondernemers in De Bergen is het al lange tijd gissen hoe de plannen er voorstaan. Ook voor de bewoners van wie bezwaren momenteel ter beoordeling liggen bij de Raad van State. "We wachten op de zitting en de daaruit volgende uitspraak. Afhankelijk daarvan zien we wel verder", aldus bewoner Frank Coolen. "Het laatste wat wij inhoudelijk over de plannen hebben vernomen, dateert van anderhalf jaar geleden." De zitting en uitspraak van de Raad van State zijn naar verwachting begin volgend jaar. Het stilzwijgen van de Holland Art Group veroorzaakt ondertussen steeds meer weerstand in De Bergen. De gemeente wees de HAG in 2009 aan om de communicatie richting buurt en media te verzorgen, ondermeer via een klankbordgroep met bewoners. Deze is echter sinds begin 2011 niet samengekomen, waarna in de zomer 2011 een grote stilte inviel. Ná een toezegging van HAG-directeur Frank Stroeken om eind 2011 een informatieavond voor de buurt te houden. Stroeken was gisteren niet bereikbaar voor een reactie. Ook bij MBV werd niet gereageerd. Holland Art Group presenteerde in 2009 een ontwerp voor de ontwikkeling van het Luciferterrein. De binnen De Bergen passende nieuwbouw werd over het algemeen positief ontvangen door de wijk. Maar de toenmalige Welstandscommissie keurde het ontwerp af.
door onze correspondent Lucas Nuchelmans

BRON

LOE 20-11-2012 De Bergen Belicht


In onze nieuwe rubriek ‘De Bergen Belicht’ belichten we steeds een ander deel van de bijzondere wijk De Bergen. We gaan op zoek naar oude plekjes, mooie panden en de verhalen erachter. We beginnen deze serie met het Luciferterrein en de Bergstraat.

Luciferterrein
Het Luciferterrein is gelegen in de driehoek Bergstraat, Kleine Berg en Grote Berg. Tot ongeveer een kwart eeuw geleden werd het terrein ingenomen door het complex van de voormalige Luciferfabriek Mennen & Keunen (uit 1870) aan de Bergstraat. De rest van het perceel was in gebruik als tuin van de aangrenzende bebouwing. De panden van het complex aan de Bergstraat waren bewoond. De opstallen op het binnenterrein werden gebruikt door wijnhandel Raaijmakers/Prinsen. Na vertrek van de wijnhandel kwam de Luciferfabriek in handen van ijzerhandel Van der Schoot aan de Kleine Berg. Deze wilde het bedrijf uitbreiden en beter bereikbaar maken. De oude fabriek zou daarvoor gesloopt moeten worden. Uiteindelijk heeft de gemeente Eindhoven de panden van de Luciferfabriek aan de Bergstraat gekocht. De achterliggende percelen verdwenen onder de sloophamer.
Eind jaren ‘80 verhuisde Van der Schoot naar het bedrijventerrein De Hurk. De gemeente Eindhoven kocht vervolgens de percelen aan. Sinds die tijd ligt het Luciferterrein braak. De oude winkel van Van der Schoot werd behouden en de resten van de Luciferfabriek werden gerestaureerd. Vorig jaar presenteerde de Holland Art Group (HAG) een plan om op het Luciferterrein een hotel, restaurant en winkeltjes te realiseren. Zij kochten het terrein van de gemeente. Een aantal buurtbewoners is tegen dit plan. Niet alleen vinden zij de stijl en het ontwerp niet bij het karakter van de wijk passen, ook vrezen zij overlast aan de achterzijde van hun woningen door de aanleg van een terras. De Raad van State heeft de bezwaren in behandeling.
De Bergstraat
In de Bergstraat staan enkele gemeentelijke monumenten en een rijksmonument en het is één van de mooiste straatjes van Eindhoven. Er bevinden zich boetiekjes, kappers, juweliers en een smartshop. In 1987 is de Bergstraat gerenoveerd onder leiding van de architect Thomassen. Marlou Hoefsloot is één van de ondernemers in deze straat. Zij heeft hier al 12 jaar een sieradenwinkel: “Dit is zo’n mooi straatje met veel bijzondere winkels en leuke ondernemers. Het nadeel van de Bergstraat is dat dit straatje nog elke dag ‘ontdekt’ wordt door veel Eindhovenaren en daarom is het ook extra leuk dat LICHT op Eindhoven deze straat onder de aandacht brengt.”
Rijksmonument 
Bouwjaar: 1870 
Dit poortgebouw met woningen hoorde oorspronkelijk bij de lucifersfabriek van Mennen en Keunen, die de eerste in zijn soort was in Nederland. Hieruit ontstond in 1887 de Vereenigde Nederlandsche Lucifersfabrieken, met als hoofdvestiging Eindhoven. Deze verhuisde in 1907 naar een nieuwe fabriek aan de Lijmbeekstraat. Het gebouw bestaat uit twee lagen onder een zadeldak met oudhollandse pannen. Raam- en deuropeningen zijn voorzien van stucwerklijsten. Het gebouw versterkt het historisch karakter van de Bergstraat.
Over De Bergen
De Bergen is een van de oudste wijken van Eindhoven. Het is tijdens de oorlog grotendeels gespaard gebleven, waardoor er nog veel karakteristieke panden staan. Al in de middeleeuwen maakte het deel uit van de stadskern, hoewel het gebied buiten de stadsgracht lag. De naam ‘De Bergen’ verwijst naar de zandheuvels waarop het gebouwd is. Het centrale deel van de wijk wordt gevormd door de Kleine Berg, Grote Berg en Bergstraat. Ook het Wilhelminaplein neemt een belangrijke rol in. Het gedeelte ten zuiden van de Grote Berg behoort tevens tot De Bergen. In het zuidoosten scheidt de Dommel in het Anne Frankplantsoen de wijk van de buurt de Elzent.



Tekst: Claudia Cavens
Foto’s: Eindhoven in beeld

door: Amy ter Haar - Platier
BRON