21 december 2012

LOE 20-11-2012 De Bergen Belicht


In onze nieuwe rubriek ‘De Bergen Belicht’ belichten we steeds een ander deel van de bijzondere wijk De Bergen. We gaan op zoek naar oude plekjes, mooie panden en de verhalen erachter. We beginnen deze serie met het Luciferterrein en de Bergstraat.

Luciferterrein
Het Luciferterrein is gelegen in de driehoek Bergstraat, Kleine Berg en Grote Berg. Tot ongeveer een kwart eeuw geleden werd het terrein ingenomen door het complex van de voormalige Luciferfabriek Mennen & Keunen (uit 1870) aan de Bergstraat. De rest van het perceel was in gebruik als tuin van de aangrenzende bebouwing. De panden van het complex aan de Bergstraat waren bewoond. De opstallen op het binnenterrein werden gebruikt door wijnhandel Raaijmakers/Prinsen. Na vertrek van de wijnhandel kwam de Luciferfabriek in handen van ijzerhandel Van der Schoot aan de Kleine Berg. Deze wilde het bedrijf uitbreiden en beter bereikbaar maken. De oude fabriek zou daarvoor gesloopt moeten worden. Uiteindelijk heeft de gemeente Eindhoven de panden van de Luciferfabriek aan de Bergstraat gekocht. De achterliggende percelen verdwenen onder de sloophamer.
Eind jaren ‘80 verhuisde Van der Schoot naar het bedrijventerrein De Hurk. De gemeente Eindhoven kocht vervolgens de percelen aan. Sinds die tijd ligt het Luciferterrein braak. De oude winkel van Van der Schoot werd behouden en de resten van de Luciferfabriek werden gerestaureerd. Vorig jaar presenteerde de Holland Art Group (HAG) een plan om op het Luciferterrein een hotel, restaurant en winkeltjes te realiseren. Zij kochten het terrein van de gemeente. Een aantal buurtbewoners is tegen dit plan. Niet alleen vinden zij de stijl en het ontwerp niet bij het karakter van de wijk passen, ook vrezen zij overlast aan de achterzijde van hun woningen door de aanleg van een terras. De Raad van State heeft de bezwaren in behandeling.
De Bergstraat
In de Bergstraat staan enkele gemeentelijke monumenten en een rijksmonument en het is één van de mooiste straatjes van Eindhoven. Er bevinden zich boetiekjes, kappers, juweliers en een smartshop. In 1987 is de Bergstraat gerenoveerd onder leiding van de architect Thomassen. Marlou Hoefsloot is één van de ondernemers in deze straat. Zij heeft hier al 12 jaar een sieradenwinkel: “Dit is zo’n mooi straatje met veel bijzondere winkels en leuke ondernemers. Het nadeel van de Bergstraat is dat dit straatje nog elke dag ‘ontdekt’ wordt door veel Eindhovenaren en daarom is het ook extra leuk dat LICHT op Eindhoven deze straat onder de aandacht brengt.”
Rijksmonument 
Bouwjaar: 1870 
Dit poortgebouw met woningen hoorde oorspronkelijk bij de lucifersfabriek van Mennen en Keunen, die de eerste in zijn soort was in Nederland. Hieruit ontstond in 1887 de Vereenigde Nederlandsche Lucifersfabrieken, met als hoofdvestiging Eindhoven. Deze verhuisde in 1907 naar een nieuwe fabriek aan de Lijmbeekstraat. Het gebouw bestaat uit twee lagen onder een zadeldak met oudhollandse pannen. Raam- en deuropeningen zijn voorzien van stucwerklijsten. Het gebouw versterkt het historisch karakter van de Bergstraat.
Over De Bergen
De Bergen is een van de oudste wijken van Eindhoven. Het is tijdens de oorlog grotendeels gespaard gebleven, waardoor er nog veel karakteristieke panden staan. Al in de middeleeuwen maakte het deel uit van de stadskern, hoewel het gebied buiten de stadsgracht lag. De naam ‘De Bergen’ verwijst naar de zandheuvels waarop het gebouwd is. Het centrale deel van de wijk wordt gevormd door de Kleine Berg, Grote Berg en Bergstraat. Ook het Wilhelminaplein neemt een belangrijke rol in. Het gedeelte ten zuiden van de Grote Berg behoort tevens tot De Bergen. In het zuidoosten scheidt de Dommel in het Anne Frankplantsoen de wijk van de buurt de Elzent.



Tekst: Claudia Cavens
Foto’s: Eindhoven in beeld

door: Amy ter Haar - Platier
BRON

Geen opmerkingen: