18 februari 2011

1 Oktober 2010 Besluit Omgevingsrecht (BOR)

Met de Wabo is op 1 oktober 2010 ook het Besluit Omgevingsrecht (BOR) in werking getreden. In dit besluit wordt het vergunningsvrij bouwen geregeld.

In het BOR is een categorie aangegeven waarvoor geldt, dat men mag bouwen zonder omgevingsvergunning en waarvoor de regels van het bestemmingsplan niet gelden. Daarnaast is een categorie aangegeven waarvoor geldt, dat men een aantal zaken mag bouwen zonder omgevingsvergunning, maar waarvoor de regels van het bestemmingsplan wel gelden. Wanneer uw plan niet valt onder de categorieën uit het BOR en u toch wilt bouwen, heeft u een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen (vroeger: bouwvergunning) nodig.

Of uw bouwplan omgevingsvergunningplichtig is, kunt u controleren op hetOmgevingsloket Online (OLO). Afhankelijk van uw bouwplan, moet u een omgevingsvergunnning voor één of meerdere activiteiten aanvragen.

Als u voor de activiteit bouwen een omgevingsvergunning nodig heeft, dan wordt aanvraag onder andere beoordeeld aan de hand van de welstandscriteria, de bouwverordening, het bouwbesluit en het bestemmingsplan.

1 Oktober 2010: WABO = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

De Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) en maakt deel uit van de omgevingsvergunning. Tot 1 oktober 2010 heette deze activiteit "bouwvergunning".

De gemeente heeft als taak tijdens het bouwproces te controleren, of volgens de verleende omgevingsvergunning wordt gebouwd.

De controles worden uitgevoerd door bouwinspecteurs van de sector Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH). Als een inspecteur constateert, dat in afwijking van de omgevingsvergunning wordt gebouwd, kan hij de bouw stil leggen. Zo controleert de inspecteur onder andere, of wordt gewerkt met goedgekeurde monsters (zoals bijvoorbeeld gevelstenen). Hierover dient voor aanvang een akkoord te zijn van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

U moet de start en de voltooiing van uw bouwwerk melden bij de bouwinspecteur. Dit kunt u doen door het insturen van de groene of gele kaart. Bij voltooiing moet u voor ingebruikname contact opnenem met de inspecteur voor een eindcontrole.

Daarnaast moet u minstens twee dagen van te voren (telefonisch) aangeven wanneer:

  • Het peil en de rooilijn moeten worden aangegeven;
  • De bouwput zal zijn ontgraven;
  • De wapening van een betonconstructie klaar is voor controle (voor aanvang stort).

Tevens zijn in uw omgevingsvergunning voorwaarden opgenomen betreffende door u nog in te dienen gegevens. Een van de voorwaarden is, dat u de constructieve gegevens tijdig indient bij de sector Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Tijdig betekent in dit geval minstens drie weken voor aanvang van het betreffende constructieonderdeel.

Tenslotte moeten een kopie van uw omgevingsvergunning en van de vergunningstekening(en) op het werk aanwezig te zijn.


EXTRA LEESSTOF

Wijzigingen in de bouwregelgeving

Handhavingstaken voor bouwen, ruimtelijke ordening, enz.

Uitvoering van het omgevingsrecht

ICT achter de WABO

16 februari 2011

14 februari 2011 Ingekomen vergunningaanvraag


* Zaaknummer: 11/0519 (nieuw)
- adres: Grote Berg 28
- type: OBV
- omschrijving: realiseren van hotelkamers
- status: INGEKOMEN

* Zaaknummer: 11/0519 (nieuw)
- adres: Grote Berg 28
- type: OSV
- omschrijving: gedeeltelijk slopen van fitnessruimte
- status: INGEKOMEN

* Zaaknummer: 11/0519 (nieuw)
- adres: Grote Berg 28
- type: VGW
- omschrijving: realiseren van hotelkamers
- status: Ingekomen