08 september 2011

GEM 14-07-2011 Beleid bij nieuwbouwplannen

Voor nieuwe bouwplannen wordt nagegaan hoe hoog de geluidbelastingen is van te bouwen woningen. Voor projectontwikkelaars is het goed te weten hoe de gemeente daar precies mee omgaat. Een eventuele hoge geluidbelasting van een nieuwe woning wordt vastgelegd bij het Kadaster. Bouwers, burgers of kopers van een nieuwe woning kunnen deze opvragen.

Wanneer de geluidbelasting van een nieuwbouwplan laag is en daarmee voldoet aan de voorkeursgrenswaarde, zoals die staat vermeld in de Wet geluidhinder of in de Wet milieubeheer, dan kan het plan zonder verdere procedures volgens deze wetten worden gerealiseerd. Is de geluidbelasting hoger dan de maximale ontheffingswaarde, dan kan het plan niet doorgaan. Bij geluidbelastingen in de tussenliggende bandbreedte kan een plan alleen doorgaan wanneer een hogere waarde door B&W wordt vastgesteld.

In het “hogere waarden beleid” is uitgewerkt in welke gevallen een hogere waarde kan worden vastgesteld. Het hogere waarden geluidbeleid heeft alleen betrekking op zgn. geluidgevoelige bestemmingen (woongebouwen en gebouwen voor onderwijs en gezondheidszorg) in nieuwe situaties met betrekking tot ruimtelijke plannen. Bestaande knelpunten en saneringssituaties worden met andere regelgeving aangepakt.

Meer informatie:


BRON

Geen opmerkingen: