24 november 2014

GEM 05-11-2014 Samenspraak voetgangersverbinding Hooghuisstraat-Bergen

Voetgangers kunnen straks via groene route van Hooghuisstraat naar de Bergen.

De gemeente wil het centrumgebied aantrekkelijker maken door het aanleggen van een nieuwe voetgangersoversteek over de Keizersgracht in combinatie met een groene voetgangersverbinding over het Fensterrein, het Bergenpad, richting de Kleine Berg/Bergstraat.
Voorlopig ontwerp
Het asfalt op het kruispunt Hooghuisstraat-Keizersgracht wordt vervangen door klinkers, zodat de bestrating vanuit de Binnenstad visueel doorloopt. De voorrangssituatie en verkeerslichtenregeling wordt niet gewijzigd.
Het Fensterrein wordt opnieuw ingericht. Halverwege de looproute richting de Bergen wordt een pleintje aangelegd, waar ook een nieuwe boom wordt geplant. De looproute wordt in het groen ingepast. Het beeld ‘Ons Moederke’ krijgt een andere plek, waar het beeld centraler in de ruimte staat.
In totaal worden er twee bomen vervangen omdat deze in een zeer slechte conditie verkeren. Alle andere bomen krijgen betere groeiomstandigheden en maken deel uit van het nieuwe – groene – plan. De contouren van de voormalige ‘Villa Fens’ wordt in de bestrating weergegeven.
Het parkeerterrein wordt herstraat en krijgt gedeeltelijk een andere indeling. De ingang van het parkeerterrein wordt verplaatst, zodat deze niet meer op dezelfde locatie ligt als de voetgangersoversteekplaats.
Het voorlopig ontwerp vindt u bij de bijlagen hieronder.
Samenspraak
Dit project sluit goed aan op de wens van de bewoners en ondernemers om een betere verbinding te maken tussen De Bergen en de Binnenstad en wordt in samenhang gemaakt met de voetgangersoversteekplaatsen over de Vestdijk-Dommelstraat en Keizersgracht-Kleine Berg. De Stichting Ondernemersfonds Eindhoven Centrum (SOEC) ondersteunt daarom dit project.
De vogelbescherming doet ook mee in dit project. Zij stimuleert gemeenten om meer groen in de stad te brengen en zo het stedelijk leefklimaat te verbeteren. Dit is goed voor de mens èn vogel.
Op 28 oktober 2014 was er een inloopbijeenkomst over de aanleg van de voetgangersverbinding. De bijeenkomst is gehouden in het Van der Schootpand, Kleine Berg 45 te Eindhoven. De opkomst bestond uit 35-40 belangstellenden.
Tijdens de bijeenkomst is het voorlopige ontwerpvoorstel gepresenteerd. Naar aanleiding van het voorlopige ontwerp is er volop overlegd en gediscussieerd over de verkeerssituatie, het groen en de voorstellen van de gemeente Eindhoven. De aanwezigen hebben wijzigingen voorgesteld en ook wensen kenbaar gemaakt. Deze zijn te vinden bij de bijlagen.
Bijlagen
Planning
2014
  • Inloopbijeenkomst 28 oktober 2014
  • November: Verwerken reacties
  • December: Vaststellen definitieve ontwerp en terugkoppeling via Wijkinfo en website
2015
  • Januari: Publiceren benodigd besluiten (o.a. kapvergunning)
  • Januari t/m juni: Bestekfase en aanbesteden
  • Juli (en verder): Start uitvoering; doorlooptijd (6-8 maanden)

Geen opmerkingen: