10 juni 2011

ED 10-06-2011 Hotel Bergstraat mag van B en W

Aan de Bergstraat in Eindhoven mag - als het aan B en W ligt - een hotel met galerie, winkels en parkeergarage komen.

Het ontwerp bouwplan van de Holland Art Group, architect Chris Franken en Land 's-Heeren Vastgoedontwikkeling is door het college goedgekeurd. Bovendien hebben de initiatiefnemers voldoende hun best gedaan om alle betrokkenen en omwonenden bij het proces te betrekken. Onder meer door een klankbordgroep te vormen. Een extra informatie- en inspraakronde is daarom niet meer nodig.

In een brief aan de leden van de gemeenteraad schrijven B en W wel dat er ondanks die samenspraak nog buurtbewoners zijn met bezwaren. Die hebben betrekking op het bouwplan zelf, op de manier waarop het verkeer wordt afgewikkeld en op het meepraat-proces zelf. Enkelen van hen hebben ook al aangekondigd juridische mogelijkheden te zullen benutten om hun bezwaren kenbaar te maken.

Het plan dat nu door B en W is goedgekeurd wordt zes weken ter inzage gelegd. In die periode kunnen daartegen 'zienswijzen' worden ingediend. In de procedure zijn nog meer 'bezwaarmomenten'. Onder meer als in een later stadium een omgevingsvergunning wordt verstrekt. Zonder die vergunning kan niet gebouwd worden.

Frank Stroeken, directeur van de Holland Art Group, waagt zich nog niet aan uitspraken over een planning. "Wij vinden het veel belangrijker dat het plan door de buurt gedragen wordt", zegt hij. Er komt sowieso nog een bijeenkomst om alle buurtbewoners bij te praten. De plannen voor het binnenterrein aan de Bergstraat werden twee jaar geleden gepresenteerd. Maar Stroeken voerde er zeven jaar geleden de eerste gesprekken al over met de gemeente. Op deze plek in het gebied De Bergen werd in 1870 de luciferfabriek van Mennen & Keunen gebouwd. Honderd jaar later werd die gesloopt en sindsdien ligt het terrein braak. Het bouwplan werd in eerste instantie afgekeurd door de welstandscommissie. Die vond het teveel lijken op de bestaande Bergen-bebouwing. Het aangepaste plan was voor sommige buurtbewoners juist weer te strak en modern. Bezwaren komen ook van een aanwonende van het terrein. Die wil het liefst dat er geen bebouwing komt.

Het Luciferterrein in De Bergen. Foto Ton van de Meulenhof.


BRON