08 april 2013

OB 03-04-2013 Hotel van vijftien meter te hoog voor Eindhovense gebied De Bergen

Er komen voorlopig geen hotel, restaurants en een parkeergarage van de Holland Art Group op het binnenterrein van het uitgaangsgebied De Bergen in Eindhoven. De Raad van State heeft de bezwaren van bewoners goedgekeurd.
De nieuwbouw was gepland op het binnenterrein tussen de Kleine Berg, de Grote Berg en de Bergstraat. De gemeente Eindhoven wilde een hotel van vijftien meter hoog toestaan omdat die hoogte in de buurt gebruikelijk is. Maar volgens de Raad van State is dat niet zo. Zeker niet in die binnenruimte.

Stilte
De Raad van State oordeelt dat de bewoners van het uitgaangsgebied helemaal niks tegen stadsrumoer aan de voorkant van hun huizen hebben omdat die binnenruimte hun rust en stilte biedt. De Raad vindt dat daar geen vijftien meter hoog hotel past.



ED 06-04-2013 Hotelplan De Bergen aangepast na uitspraak


door Ad de Koning

EDe ontwikkelaars van een nieuw hotel op het Luciferterrein bij de Bergstraat gaan op korte termiin bekijken hoe de plannen kunnen worden aangepast. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State, die deze week bezwaren van buurtbewoners Frank Coolen en Toine Fassaert tegen het plan gegrond verklaarde. Volgens de Raad van State heeft de gemeente Eindhoven onvoldoende rekening gehouden met de buurtbewoners. Zo zou het geplande terras op het binnenterrein voor geluidsoverlast zorgen en plaatst de raad vraagtekens bij de hoogte van het bouwplan, maximaal vijftien meter. Volgens de Raad van State is de bouwhoogte in de hele Bergen-wijk weliswaar ook vijftien meter, maar ligt de gemiddelde hoogte in het gebied veel lager. Hierdoor kan, zo redeneert de hoogste bestuursrechter, een hotel dat grotendeels vijftien meter hoog is nogal overheersend overkomen.


"Natuurlijk vinden we het jammer, maar het plan is niet afgeblazen, ook niet door de Raad van State", reageert Frank Stroeken van de Holland Art Group, een van de initiatiefnemers van het hotelplan. "Bovendien heeft iedereen het recht om te bereiken wat-ie graag wíl bereiken, zo werkt het gewoon. We gaan nu kijken hoe we de plannen kunnen aanpassen, want uiteraard willen we straks ook een goede buurman zijn."

Stroeken gaat er ondanks de nieuwe tegenslag nog steeds vanuit dat het hotel er na jaren van plannen maken en procedures doorlopen uiteindelijk wel komt. "De tijdsplanning is voor mij wat dat betreft niet eens zo belangrijk, het gaat erom dat we uiteindelijk een mooi plan kunnen realiseren."

De gemeente kon gisteren nog niet op de deze week gedane uitspraak van de Raad van State reageren. Volgens een gemeentewoordvoerster wordt de uitspraak nog nader bestudeerd.

BRON

ED 04-04-2013 Raad van State steekt stokje voor HAG-hotel


door Lucas Nuchelmans

EINDHOVEN - De Raad van State (RvS) heeft het beroep van bewoners uit De Bergen tegen het begin 2012 door B en W vastgestelde 'uitwerkingsplan' voor de ontwikkeling van nieuwbouw op het Luciferterrein gegrond verklaard. Volgens de RvS heeft de gemeente bij de vaststelling van het plan 'onvolledig en onzorgvuldig' werk geleverd. De gemeente wilde met het 'uitwerkingsplan' de Holland Art Group uit Eindhoven groen licht geven voor de bouw van een hotel (20 kamers), twee restaurants met buitenterras, commerciële ruimten en een parkeergarage op het al jarenlang braakliggende Luciferterrein.


De RvS oordeelde dat de plannen wat grootte en hoogte betreft niet passen op het terrein tussen de Kleine Berg, Grote Berg en Bergstraat en bij de hoogte van de omliggende bebouwing. Ook hebben de omwonenden volgens de RvS recht op rust en stilte rond hun aan het Luciferterrein grenzende woningen. Bergenbewoner Frank Coolen: "De uitspraak van de RvS bevestigt mij naar mijn mening dat de gemeente in het hele traject niet heeft gehandeld zoals ze eigenlijk hadden moeten doen."

BRON

07 april 2013

ED 12-02-2013 'Inspraak van Berghotel is wassen neus'


Bergstraatbewoners Frank Coolen en Toine Fassaert vinden dat Eindhoven een loopje met hen heeft genomen in de inspraak rond het Berghotelplan.

DEN HAAG/EINDHOVEN - "Eerst zou er alleen een restaurant voor hotelgasten komen met een terras met 14 stoelen en nu staat er opeens een groot restaurant voor iedereen met een terras met 140 stoelen op de binnenplaats achter onze tuinen in het uitwerkingsplan", aldus omwonende Frank Coolen gisteren bij de Raad van State in Den Haag. Coolen, Fassaert en andere omwonenden van de Bergstraat vinden dat de gemeente Eindhoven hen met een kluitje het riet in heeft gestuurd. "Het was geen kwestie van meedenken en meepraten over de inpassing van een hotel op een binnenterrein in de driehoek Grote Berg, Kleine Berg en Bergstraat. Nee, het was een stroom van mededelingen. Bovendien bleken eerdere toezeggingen niets waard. Over de hoogte, de kleur de oriëntatie van de voorkant van het hotel, we moesten er maar met de projectontwikkelaar over praten. En nu zitten we met een plan waar wij alleen maar ellende van hebben", zei Fassaert, die straks achter zijn schutting een terras met 140 stoelen krijgt.



De twee Bergstraatbewoners komen straks, als het hotelplan doorgaat, ter weerszijden van het poortgebouw te wonen. Het poortgebouw verbindt de Bergstraat met de binnenplaats van het hotel. "Aanvankelijk was het de bedoeling dat het verkeer van en naar het hotel ook via de Bergstraat zou gaan, maar dat bleek verkeerstechnisch onhaalbaar", aldus de gemeentewoordvoerder. Als het hotel plus parkeergarage wordt gebouwd, zal de Kleine Berg de ontsluiting voor het autoverkeer worden, langzaam verkeer kan wel via de Bergstraat naar het hotel. Fassaert en Coolen geloven niet dat alleen langzaam verkeer via het Poortgebouw naar de binnenplaats van het hotel zal rijden. Overigens vinden de omwonenden dat de gemeente beter een zinvollere bestemming voor het al jaren braakliggende terrein kan zoeken, zoals bijvoorbeeld een stadsgroentetuin. "Dit plan dateert van voor de crisis en de kans dat er binnen tien jaar een hotel staat, is te verwaarlozen", aldus Coolen. De gemeentewoordvoerder zei dat uit onderzoek blijkt dat er nog wel degelijk ruimte is voor een 'Art hotel'.

bron: Eindhovens Dagblad (12-02-2013)

BRON