18 februari 2011

1 Oktober 2010 Besluit Omgevingsrecht (BOR)

Met de Wabo is op 1 oktober 2010 ook het Besluit Omgevingsrecht (BOR) in werking getreden. In dit besluit wordt het vergunningsvrij bouwen geregeld.

In het BOR is een categorie aangegeven waarvoor geldt, dat men mag bouwen zonder omgevingsvergunning en waarvoor de regels van het bestemmingsplan niet gelden. Daarnaast is een categorie aangegeven waarvoor geldt, dat men een aantal zaken mag bouwen zonder omgevingsvergunning, maar waarvoor de regels van het bestemmingsplan wel gelden. Wanneer uw plan niet valt onder de categorieën uit het BOR en u toch wilt bouwen, heeft u een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen (vroeger: bouwvergunning) nodig.

Of uw bouwplan omgevingsvergunningplichtig is, kunt u controleren op hetOmgevingsloket Online (OLO). Afhankelijk van uw bouwplan, moet u een omgevingsvergunnning voor één of meerdere activiteiten aanvragen.

Als u voor de activiteit bouwen een omgevingsvergunning nodig heeft, dan wordt aanvraag onder andere beoordeeld aan de hand van de welstandscriteria, de bouwverordening, het bouwbesluit en het bestemmingsplan.

Geen opmerkingen: