21 januari 2011

ED 02 juni 2010 Commissie: plan Bergen naar raad


De commissie Ruimte en Vastgoed gaat in overgrote meerderheid akkoord met het voorgelegde bestemmingsplan De Bergen. Wel laat het plan op onderdelen nog vraagtekens open die tijdens de behandeling ervan in de raad aandacht verdienen.

De commissie Ruimte en Vastgoed heeft zich gisteravond in overgrote meerderheid akkoord verklaard met het vaststellen van het bestemmingsplan De Bergen. Daarmee is een volgende stap in de vertaling van de ontwikkelingsvisie naar een definitief bestemmingsplan genomen. Alleen de gemeenteraad moet zich er nog over uitspreken. Dit zal eind juli gebeuren.
Tijdens de commissievergadering werden er op onderdelen nog kanttekeningen geplaatst bij het bestemmingsplan. Zo ziet de SP graag dat er een bepaling in wordt opgenomen over kamerverhuur, een actueel thema in het betreffende gebied. "Er zou een rem moeten komen op die kamerverhuur, bijvoorbeeld door net als in Woensel-West een stop op het verlenen van splitsingsvergunningen in te voeren", bepleitte SP-commissielid Bernard Gerard. Loslaten van de kamerverhuur heeft volgens de SP grote gevolgen voor de parkeerdruk in het gebied. Zijn collega Rudy Reker van de LPF wees nog eens op de vereiste verdeling tussen horeca, wonen en winkels. Die is voor De Bergen vastgesteld op 33 procent per functie. Volgens Reker toont onderzoek aan dat de praktijk momenteel anders ligt, ten gunste van het aandeel horeca. Hij stelde voor dat dit onderzoek tijdens de behandeling in de raad wordt meegenomen.
Tijdens de vergadering kreeg een aantal sprekers van wie eerder al een bezwaar was afgewezen, de ruimte hun standpunt alsnog te verdedigen. Zo wees een van hen nog maar eens op de strijdigheid van een ambitieus hotelplan (het felbetwiste Holland Art Gallery-project) op het Luciferterrein met de uitgangspunten van de ontwikkelingsvisie. Hij stelde voor om in plaats van het hotel een wilde natuurtuin aan te leggen. Overigens nam de commissie geen van de verworpen zienswijzen in een advies aan de raad over.
Twee wel toegekende bezwaren worden aan het advies van de commissie aan de raad toegevoegd. In een daarvan wordt betreurd dat het nieuwe bestemmingsplan nog steeds ruimte openlaat voor nieuwe ontwikkelingen op het in De Bergen gelegen Spijndhof. Het tweede bezwaar betreft de strijdigheid van het bestemmingsplan met de actuele situatie. Ook hier werd het HAG-project op het Luciferterrein als voorbeeld genoemd. Dit plan betreft de bouw van een hotel, restaurant en galerie.

Geen opmerkingen: