21 januari 2011

ED 24 oktober 2009 Een vergeten plek in het hart van de stad


Jarenlang heeft het braak gelegen en slechts hoogstzelden gebeurt er iets.
Toch is het een terrein van flinke afmetingen en ligt het midden in het centrum van Eindhoven. Tussen de Kleine en de Grote Berg hebben vijf partijen iets unieks gemaakt tijdens de DDW. Diederendirrix Architecten, 00 producties, Architectuur Centrum Eindhoven, Huybregts Relou en grand café Berlage hebben de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor een vergeten, verontachtzaamde plek in het hart van de stad. De bedoeling is nu dat er een designhotel komt.
De locatie waar lang geleden de luciferfabriek stond, is omgevormd tot een 'social urban space'. Met planken zijn de contouren van de gebouwen van wefeer weergegeven. En op andere plekken zijn planken te zien met graffiti-beschilderingen erop die verwijzen naar de winkels en horecaondernemingen uit de omringende straten.
Veel hout dus, en dat heeft weer alles te maken met het maakproces van de lucifers. Op een wand wordt een compilatie van films vertoond. Oude films (Phocas Kroon), die productieprocessen uit het Eindhoven van de 19e en 20e eeuw laten zien. En uit zes boxen op het terrein klinken industriële geluiden die ook al verwijzen naar die gewezen fabriekscomplexen. .
Het mooie aan dit subtiele project is dat het een fraaie link legt met de maak-industrie die nu weer zo in opkomst is in de regio Zuidoost-Brabant en die wordt omarmd door de designers van dit moment. De geschiedenis herhaalt zich...

3 opmerkingen:

Ad zei

De reactie is overgenomen van het ED:
In het kader van de Design week is veel mogelijk. Negen dagen lang worden omwonenden van 19.00 tot 21.30 vergast op een monotoon geluidsdecor van het kunstwerk van de hr. Diederen c.s. getiteld Social Urban Space. Dat bedrijvigheid zijn grenzen heeft is inmiddels op alle fronten duidelijk. Het wonen in De Bergen komt steeds meer in de knel en daar werkt een Design Hotel alleen maar aan mee....dus weg ermee !

Rebel zei

De reactie is overgenomen van het ED:
Beste ad peijnenburg denk er eens over na om te gaan verhuizen naar een dorp,das beter voor u ,alle rust en geen stad.Beeld verandert gewoon dat is altijd zogeweest . eerst was er industrie met meer lawai en meer stank(zwavel)Nu een lelijke lege plek . Dus invulling komt eraan ,logisch vervolg .Beetje groen beetje hotel ,mooier dan wat het nu is .Daarvoor woon je ook in een stad die groeit .

Ad zei

De reactie is overgenomen van het ED:
Geachte Rebel, uw betoog klinkt helemaal niet zo revolutionair. Ik stel voor om een Social Urban Jungle op die plek in te richten. Die stenen vloer eruit en maar laten groeien. Een stuk stad teruggeven aan de natuur waarbij het hele proces te volgen is op internet. Het geheel is natuurlijk een mooie bron van studie en inspiratie. Het proces wordt vast gelegd voor 100 jaar. Ik voorspel dat onze nazaten ons zeer dankbaar zullen zijn voor die mooie eik of beuk.
Het geheel zal ook een positieve werking hebben op de omliggende percelen.
In De Bergen is nog een prima plaats voor een hotel en wel op het terrein Fenz. Zet daar een mooie replica neer van de oude stads villa ter compensatie van die twee woontorens en alles wat ooit is afgebroken in het centrum.