21 januari 2011

ED 29 mei 2010 Meeste bezwaren tegen plan Bergen ongegrond


Van de 24 bezwaren die zijn ingediend tegen het nieuwe bestemmingsplan De Bergen in Eindhoven zijn er twee gegrond verklaard. Vier van de 24 zijn deels gegrond en de rest is ongegrond. Het nieuwe plan, waarin is vastgelegd welke ontwikkelingen er in de toekomst in het centrumgebied zijn toegestaan, wordt dinsdag besproken in de raadscommissie Ruimte en Vastgoed.
Over het nieuwe bestemmingsplan voor De Bergen wordt al jaren gesproken. Uitgangspunt voor de gemeente is dat het gebied ook in de toekomst een 'mix van wonen, zakelijke en ambachtelijke dienstverlening en horeca' kent. De bestaande kwaliteiten moeten daarom 'gekoesterd en versterkt worden', aldus de gemeente. In een twee jaar geleden door de gemeente gepresenteerde 'ontwikkelingsvisie' werd al gesteld dat de 'mix van wonen en bedrijvigheid' De Bergen zo typeert en dus ook in stand moet worden gehouden. Veruit de meeste ingediende zienswijzen - in de praktijk vooral bezwaren - zijn ingediend door in het gebied gevestigde bedrijven en particulieren.

Een van de bezwaarmakers betreurt het dat in het nieuwe bestemmingsplan nog steeds nieuwe ontwikkelingen op het in De Bergen gelegen Spijndhof mogelijk zijn. De buurtbewoner verwijst daarbij naar een eerder gepresenteerd plan voor een appartementengebouw waar in de buurt veel weerstand tegen bestond. Volgens de gemeente is dat plan destijds afgeketst omdat er 'zowel financieel als maatschappelijk te weinig draagvlak was om tot een verantwoorde bouwontwikkeling te komen'. Toch neemt dat volgens de gemeente niet weg dat er op het Spijndhof in de toekomst gebouwd mag worden.
Een andere buurtbewoner stelt in zijn zienswijze dat het nieuwe bestemmingsplan op onderdelen afwijkt van de huidige ontwikkelingen. Als voorbeeld noemt hij de plannen voor het zogenoemde Luciferterrein, het stuk grond tussen de bebouwing van de Grote Berg, de Kleine Berg en de Bergstraat. Holland Art Gallery wil daar een hotel, restaurant en galerie bouwen. De gemeente is het niet met de bezwaarmaker eens. De gemeente kan namelijk strenge eisen aan het plan stellen omdat er voor het terrein een apart uitwerkingsplan moet komen.
Het ontwerpbestemmingsplan De Bergen wordt dinsdag vanaf 20.00 uur in het stadhuis besproken door de raadscommissie Ruimte en Vastgoed.

Geen opmerkingen: