21 januari 2011

ED 02 september 2010 'Plangebied Luciferterrein moet eens zo groot'


De plannen voor het Luciferterrein in De Bergen in het centrum van Eindhoven moeten rigoureus anders. Door ook het pand van Van de Biggelaar aan de Kleine Berg en een aantal parkeerplaatsen bij de plannen te betrekken, ontstaat een gebied dat veel groter is en daardoor veel meer mogelijkheden biedt. Dat stelt Paul Henkemans van het gelijknamige Eindhovense bureau voor architectuur en bouwadvies. Met het vergroten van het plangebied creëer je volgens Henkemans een schaal 'waar je echt iets mee kan'.
Henkemans - naast eigenaar van een klein bureau ook adviseur duurzaam bouwen voor de gemeente Tilburg - is op geen enkele manier bij het huidige plan van Holland Art Group (HAG) betrokken, maar wil met zijn idee 'graag een brede discussie op gang brengen'. "We zouden met z'n allen meer moeten schetsen, want juist in die fase ben je echt bezig er iets van te máken." Met het uitbreiden van het plangebied in noordelijke richting maak je volgens Henkemans een nieuw middengebied dat een trekker voor de hele Bergen wordt. "Met het plan van HAG ga je weer een deelgebiedje invullen. Dat zou jammer zijn, want het kan zomaar zijn dat er vervolgens over een x-aantal jaren nóg een plannetje wordt ontwikkeld voor het noordelijke deel van het middengebied, zeg maar het pand van Van de Biggelaar en omgeving. Door er nu één geheel van te maken, kun je het ook voor meerdere partijen interessant maken." Een hotel en galerie zouden overigens wel goed in het gebied passen, vindt Henkemans. "Maar ik zie er ook ruimte voor groen, een plek waar je graag wandelt en verblijft. Bovendien: het Luciferterrein zelf is nog steeds van de gemeente en dat is een goed uitgangspunt om als stad het initiatief naar je toe te trekken."

Frank Stroeken van HAG heeft 'geen mening' over het idee van Henkemans. "Ik heb eerlijk gezegd geen tijd gehad me erin te verdiepen. Bovendien zijn we nog volop bezig met het uitwerken van onze plannen en vooral ook met gesprekken voeren met buurtbewoners. Want daarmee willen we heel graag op één lijn zitten."

4 opmerkingen:

Har zei

De reactie is overgenomen van het ED:
Sociale woningbouw 3 intieme erfjes plus kleine woontoren voor studenten in een groene-duurzame stijl! toegang vanaf kl-berg gr-berg en bergstraat!

Warcie zei

De reactie is overgenomen van het ED:
Laat in heel dit gebied aub kleinschaligheid en creativiteit, de overhand houden! Het is goed toeven en wonen daar Laat dat zo!
Geen grote commerciële toestanden!!

Harry zei

De reactie is overgenomen van het ED:
Wat een komkommertijd-bericht.
Wat was er trouwens mis met het oorspronkelijke plan? Dat was onopvallend, kleinschalig en passend binnen de bergen. Gewoon bouwen, want dat gepraat levert ook niets op.

R.Pepers zei

De reactie is overgenomen van het ED:
Echt een gebied om er een soort Begijnhof van te maken , natuurlijk ook in de stijl van de begijnhoven
Ook het geplande hotel zou in die stijl kunnen, toch?