21 januari 2011

ED 23 mei 2006 Plan voor galerie en designhotel


Een kunstgalerie ’van nationale allure’ en een designhotel moeten verrijzen op een nieuw plein in De Bergen in de Eindhovense binnenstad. Initiatiefnemer Holland Art Gallery mag van de gemeente het plan ontwikkelen voor het binnenterrein tussen de Bergstraat, de Kleine Berg en de Grote Berg.

Het Lucifer- (naar de vroegere Luciferfabriek) of Van der Schoot (naar de ijzerwarenhandel)-terrein is nu gedeeltelijk in gebruik als parkeerplaats. Het ontwikkelingsplan voorziet dan ook in een ondergrondse parkeervoorziening. Holland Art Gallery meent dat naast het Van Abbemuseum en Galerie Schoots in Eindhoven nog plaats is voor een ’publiekstrekker voor heel Nederland’, zegt directeur F. Stroeken. Hij denkt aan exposities van werken van bijvoorbeeld Matisse en Van Dongen. De galerie bedient daarmee een ander publiek dan de ’drempelloze’ vestiging van Holland Art Gallery in de Bijenkorf. Stroeken en mede-initiatiefnemer F. Meerhoff denken voor het designhotel (met restaurant) aan zo’n zestig kamers, waarvan een deel zal zijn ingericht als designkamer. Het idee is dat galerie en hotel in elkaar overvloeien; de entree van het hotel zou als expositieruimte kunnen fungeren. Op het tweeduizend vierkante meter grote terrein is ook plaats voor winkels, zoals een boekhandel en een wijnhandel. Op het plein zouden regelmatig activiteiten kunnen worden gehouden, in de sfeer van lezingen en concerten. Stroeken spreekt van ’een droom’ waarvan hij hoopt dat die over een jaar of drie is gerealiseerd. Holland Art Gallery is met zijn idee voor de galerie ’al twee desillusies verder’. In de afgelopen jaren liepen bouwplannen voor De Krabbedans op het Stratumseind en de Augustijnendreef stuk. Het plan voor het Luciferterrein moet nu verder worden ontwikkeld. Holland Art Gallery moet nog een architect aantrekken voor het bouwplan. De gemeente heeft voor het voorstel van de galerie gekozen omdat de nieuwe functies zullen bijdragen aan de levendigheid van het gebied. Twee andere kandidaten, Wooninc. en Ravensburgh, hadden een plan voor woningbouw.

1 opmerking:

Admin Bergenbuurt 040 zei

ED 03 juli 2006:
De uitvoering van het plan van Holland Art Gallery voor het Luciferterrein moet wachten op een visie die de gemeente Eindhoven voor De Bergen gaat ontwikkelen.
Over een jaar moet de visie in samenspraak met bewoners zijn geformuleerd.

In de tussentijd kan Holland Art Gallery zijn plan voor een kunstgalerie en designhotel gewoon uitwerken. Dat plan wordt dan getoest aan de visie. „Als zou blijken dat er elementen in zitten die niet passen dan moet je dat bezien”, aldus wethouder M. Fiers (PvdA, wonen en ruimte).

De Belangengroep Bergen Binnen en de Van Abbestichting hadden bezorgd gereageerd naar aanleiding van het plan van Holland Art Gallery. De bewonersgroep wil zelf een visie ontwikkelen op het Luciferterein.