21 januari 2011

ED 14 februari 2007 Volop ideeën voor stadsdeel De Bergen


Ondergrondse parrkeergarages en afvalcontainers, veel meer groen en veiliger routes voor fietsers en voetgangers. En op het Fens-terrein aan de Bergstraat - nu een parkeerterrein - een speeltuintje.
Dat zijn enkele van de ideeën van gemeente-ambtenaren voor de toekomst van het gebied De Bergen in het centrum van Eindhoven. Enkele ambtenaren presenteerden gisteravond aan de wijkbewoners hun visie, waaraan een aantal van die bewoners hebben meegewerkt. De ambtenaren benadrukten dat er nog lang geen besluit is. Op zijn vroegst zal de gemeenteraad in augustus erover kunnen praten. En dan moet het nog opgenomen worden in het bestemmingsplan. Over de kosten van de plannen is helemaal nog niet gesproken. De ambtenaren hebben geprobeerd in te spelen op de wennsen van de bewoners. Die willen vooral het historische karaker van hun buurt behouden en de variatie van woningen, winkels en horeca. Maar ze willen geen overlast van auto's of vuil op straat. Nieuwbouw moet vanwege de vele monumentale panden en pandjes heel voorzichtig plaatsvinden, menen ook de ambtenaren. En er zou bij groei van het aantal bewoners in de wijk gedacht moeten worden aan een ondergrondse parkeergarage. "Want de parkeerdruk nadert zijn grenzen", aldus Mariannne Willemsen, een van de ambtenaren.

Veel bewoners in De Bergen bleken gisteravond kritisch, al hebben ze mee kunnen denken over de plannen. Steeds meer panden in De Bergen worden opgedeeld en per kamer verhuurd, al dan niet legaal. Dat maakt de buurt onpersoonlijker en onaantrekkelijker. De ambtenaren stellen voor om te onderzoeken om hoeveel panden het eigenlijk gaat, maar de buurt wil veel hardere actie. De gemeente kan echter weinig sinds de grens van maximaal 10 procent kamerverhuur is losgelaten, aldus de ambtenaren.

In overleg met buurtbewoners is een lijst met ideeën opgesteld voor het vergroten van de leefbaarheid in het Eindhovense stadsdeel De Bergen.

1 opmerking:

Admin Bergenbuurt 040 zei

ED 24 juli 2008:

Tot 2015 neemt de behoefte aan extra hotelkamers in Eindhoven toe met ruim 450. De gemeente wordt echter overstelpt met aanvragen voor nieuwbouw en uitbreiding van bestaande hotels. In totaal voorzien die plannen in meer dan 1100 extra kamers. Als alle plannen uitgevoerd worden, ontstaat er een overschot van minstens 650 hotelkamers.
Zie ook:
Stads wonen in romantische zakelijkheid
Hotel Queen verdubbelt aantal kamers


Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Eindhoven en uitgevoerd door Horwath HTL.


Overschot

De onderzoekers houden er rekening mee dat niet alle plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Maar ook al wordt slechts de helft ervan uitgevoerd, dan nog is er sprake van een overschot en dus een lagere bezetting.

De stad telt momenteel 15 hotels met in totaal 1452 kamers. De afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven hun capaciteit uitgebreid, zoals Van der Valk aan de Aalsterweg, dat negentig extra kamers kreeg. Nieuwbouw van hotels heeft er nauwelijks plaatsgevonden in de afgelopen jaren.


Sofitel

De komende jaren staat de plaatselijke hotelmarkt een flinke groeistuip te wachten, onder meer door de uitbreiding van Sofitel Cocagne, dat met 315 kamers (55 meer dan nu) straks het grootste hotel in de stad wordt. Art Woonhotel wordt de uitbater van een nieuwe accommodatie met 225 luxe overnachtingsplekken in en bij de Lichttoren.

Verder zijn er plannen voor een nieuw NH Hotel op Flight Forum (145 kamers) en een designhotel van Holland Art Gallery tussen de Grote en Kleine Berg, dat zo'n 60 kamers zal tellen.