21 januari 2011

ED 24 augustus 2010 Een kadastrale of catastrofale fout op het Luciferterrein?


Litteken

Voor de één een doorn in het oog of een symbool van staat van ontbinding, voor de ander een kras op de ziel die de stad een stad maakt. Littekens. De stadsredactie beschrijft ze deze zomer in geuren en kleuren. Wie woont er, of heeft er gewoond en wat is de stand van zaken?
Tips: mail de stadsredactie

Midden in de steeds populairder wordende buurt De Bergen ligt het al jaren braak: het Luciferterrein. Al geruime tijd zijn er plannen om op het stuk grond achter de Bergstraat een hotel met restaurant en galerie te bouwen, maar gebouwd wordt er nog steeds niet. Dit voorjaar presenteerde architectenbureau Van de Ven, Franken Onstenk een nieuw, aangepast ontwerp van het te bouwen hotel en omgeving, nadat een eerder ontwerp was afgekeurd, omdat het 'te veel een voortzetting van de bestaande bebouwing zou zijn'. Ad Peijnenburg (64) woont al veertig jaar in de Bergstraat, nu alweer vele jaren in een van de drie panden die voorheen de kantoorruimte van de vroegere luciferfabriek vormden.
Hij werd geboren in een huis dat op de hoek van de Grote Berg en de Keizersgracht stond. "De geschiedenis van deze buurt zit in mij", vertelt hij. "Vandaar dat ik ook blij ben dat de plannen nog niet gerealiseerd zijn." Peijnenburg vindt het plan van Holland Art Gallery (HAG) niet in de Bergen passen.

"De geschiedenis van het gebied is sowieso een vreemde, als je de afgelopen honderd jaar bekijkt. Het is altijd een markante plek in de stad geweest, maar zo is het lange tijd niet gezien. Tot voor kort had niemand er oog voor."
Het Luciferterrein dankt haar naam aan de uit 1870 daterende fabriekspanden van luciferfabrikant Mennen en Keunen, die er tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw hebben gestaan. "De sloop is heel raar gegaan", weet Peijnenburg nog. "Van inspraak was toen nog geen sprake, vandaar dat de achtergronden pas achteraf duidelijk werden."
De panden werden gesloopt om plaats te maken voor een loods van ijzerwaren firma Van der Schoot, die jarenlang aan de Kleine Berg was gevestigd. "Toen er in de buurt verbaasd op de eerste sloopactiviteiten werd gereageerd, sprak de gemeente van een kadastrale fout. 'Dit had niet op deze manier mogen gebeuren', werd gesteld. Achteraf kun je beter van een catastrofale fout spreken", vindt Peijnenburg. "De panden van de luciferfabriek zijn verdwenen voor een loods die er uiteindelijk maar een jaar of tien heeft gestaan. Dat is ontzettend jammer." De loods van Van der Schoot werd uiteindelijk ook afgebroken, nadat het bedrijf rond 1990 naar industrieterrein De Hurk was verhuisd. Sindsdien ligt het terrein, nog steeds eigendom van de gemeente, braak.

Peijnenburg heeft zelf wel een geschikte bestemming voor het perceel in gedachten: een E-jungle. "Haal alle bestrating weg, sluit het terrein af en laat alles honderd jaar lang vrij groeien. Hang daarbij webcams en microfoontjes op, zodat iedereen de natuurlijke groei op de voet kan volgen." De Eindhovenaar heeft het idee al eens geopperd tijdens een door de gemeente georganiseerde inspraakavond. "Het zou een mooi tegenwicht zijn voor het toenemende rumoer in de Bergse straten zelf. De charme van deze buurt wordt voor een groot deel bepaald door de mensen die er nog wonen. Daar zou best wel wat meer rekening mee gehouden mogen worden."

Geen opmerkingen: