21 januari 2011

ED 19 februari 2009 Bergen niet blij met verkoop Luciferterrein


De overkoepelende bewonersorganisatie Koepel de Bergen voelt zich gepasseerd bij de plannen voor de ontwikkeling van het Luciferterrein in de centrumwijk.

Eerder deze week werd bekend dat het terrein binnenkort door de gemeente wordt verkocht aan de Holland Art Gallery (HAG) dat er een designhotel met bar, lounge en restaurant, een galerie en een parkeerkelder wil bouwen.

Volgens voorzitter C. Huijsmans van de koepel is er door de voorgenomen verkoop geen ruimte meer voor een andere invulling van het al jaren braakliggende terrein tussen de Grote Berg, Kleine Berg en Bergstraat. " En dat is heel jammer omdat er vanuit de wijk verschillende ideeën waren voor een andere invulling van het Luciferterrein." Hij doelt daarbij op het voorstel van een aantal wijkbewoners om het terrein te veranderen in een park met speelgelegenheid voor kinderen. Ook gingen er stemmen op voor een begijnhofachtige bebouwing.

Huijsmans zou graag zien dat de gemeente wacht met de verkoop van het terrein aan HAG. "Laat ze een wedstrijd uitschrijven waarbij architecten, projectontwikkelaars en buurtbewoners plannen kunnen insturen voor invulling van het terrein."

Buurtbewoner Ad Peijnenburg, wiens woning aan het Luciferterrein grenst, stuurde onlangs nog een plan naar de gemeente om het terrein 'terug te geven' aan de natuur. "Om er een soort stadsjungle te laten ontstaan waarvan de ontwikkeling via camera's op internet te volgen is", aldus Peijnenburg, die het plan instuurde in het kader van een wedstrijd om het stadscentrum een 'groenere' aanblik te geven. Hij zegt zich met alles te zullen verzetten tegen de plannen van HAG. "En zo ken ik er nog heel wat meer."

1 opmerking:

Frank zei

Reactie overgenomen van het ED:
ben benieuwd welke projectontwikkelaar dit nu nog (finacieel) durft aan te gaan....